Help:KaartHandleiding

Uit ArchiefWiki
Versie door Ev (Overleg | bijdragen) op 23 okt 2010 om 09:49
Ga naar: navigatie, zoeken

Hallo, leuk dat je mee wilt helpen bouwen aan de Archievenkaart! We kunnen namelijk nog wel wat hulp gebruiken:

  • Nieuwe pagina's met gegevens van Nederlandse en Vlaamse archiefinstellingen toevoegen
  • Bestaande pagina's aanvullen en actualiseren
  • Locaties van instellingen aan de kaart toevoegen

Deze korte handleiding (die zelf ook wat hulp kan gebruiken!) helpt je op weg. Heb je vragen? Stel ze gerust in de groep ArchiefWiki op Archief 2.0. Succes!

Nieuw archief toevoegen

Als je een nieuwe pagina voor een archief wilt toevoegen, kijk dan eerst even of die al niet bestaat. Je kunt naar de lijst met archieven gaan, die al een pagina hebben, of zoeken naar het archief via het zoekveld bovenaan iedere pagina.

Voor nieuwe pagina's is een sjabloon beschikbaar wat je zo kunt invullen met de gegevens van jouw archief. We proberen voor alle pagina's namelijk dezelfde layout te hanteren, omdat dit handig is voor gebruikers. Maar je zult ongetwijfeld merken dat het sjabloon niet in alle bijzondere gevallen voorziet. Ga dan af op je eigen gevoel en stel je pagina naar eigen inzicht verder samen. Vraag eventueel advies via de groep ArchiefWiki.

Vul in onderstaande box de naam in van een archiefinstelling voor het aanmaken van een nieuwe pagina. Let op: wat je invult in de box wordt de naam van de nieuwe pagina in de wiki, dus gebruik de officiële naam van de archiefinstelling! Na Aanmaken kom je meteen in de bewerkingsmodus van je nieuwe pagina waar je, met hulp van de uitleg, de gegevens van de archiefinstelling kunt invullen in het sjabloon. Kijk ook naar enkele voorbeelden, zoals de pagina's van het BHIC en het Stadsarchief 's-Hertogenbosch.


Archief toevoegen aan de kaart

Als de pagina klaar en opgeslagen is, kun je de archiefinstelling ook aan de kaarten op de categoriepagina's (Archievenkaart en de kaart van de betreffende provincie) toevoegen.

Hiervoor is het noodzakelijk om de breedte- en lengtegraad van de locatie van het archief (het bezoekadres) op te zoeken. Dit kan makkelijk via GPS coördinaten (kijk bij Resultaat na opgave van het adres). Nadat je deze coördinaten gevonden hebt, moet je deze op de volgende wijze toevoegen aan de categorie.

breedtegraad, lengtegraad, ''naam archief/artikel''

voorbeeld:51.84540, 5.86676, [[Regionaal Archief Nijmegen]]

Deze regel toevoegen aan Archievenkaart kan door het Bewerken hiervan en dan (bij de juiste provincie) de betreffende regel toevoegen. Na Bewerking ter controle bekijken moet je op de locatie van het archief een pin zien met een link naar het artikel.

Dezelfde regel kan ook toegevoegd worden bij de pagina over de provincie zoals bijvoorbeeld Gelderland

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Projecten
Hulpmiddelen
Delen