Hoofdmenu openen

ArchiefWiki β

Rantest1

onderscheid zoeken voor niet-overheidsarchievenBewerken

archieven met werkgebied gemeente als ingevulde eigenschap

ik merk door dit zoekresultaat dat niet alleen gemeenten worden ingevuld bij de eigenschap Werkgebied gemeente maar ook protestantse gemeenten, zoals bij Archief en Bibliotheek van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente_Haarlem. is dat correct? het Haarlem hier is een ander Haarlem dan dat van het Noord-Hollands archief.

Klopt. Het invullen van de gemeentenaam geldt eigenlijk alleen in die gevallen waarbij die gemeente echt tot het 'bestuurlijke' werkgebied van de archiefbeherende instelling behoort. Simpel gezegd: van welke gemeentebesturen beheert een archiefdienst de archieven? Alleen bij het Noord-Hollands Archief zou dan Haarlem ingevuld moeten worden. In het andere geval zou je eerder kunnen spreken over een 'thematisch' werkgebied, waarbij het thema is 'Doopsgezinde Gemeente Haarlem' of iets dergelijks. Dit soort zaken moet nog in een aantal lemma's worden geschoond. Overigens zal de opzet voor het werkgebied straks worden veranderd (herhaaldveld voor gemeentenaam, met link naar www.gemeentegeschiedenis.nl) waardoor het nóg duidelijker zal zijn, denk ik. Christian.van.der.ven 29 nov 2013 07:05 (CET)

geen werkgebied gemeente = geen overheidsarchief??Bewerken

met de eigenschap werkgebied gemeente leeg opgezocht, kan niet. wel in archieftemplate van instelling een regel maken dat als werkgebied gemeente leeg is, deze automatisch een bepaalde eigenschap krijgt, niet perse inhoudelijk maar vooral om deze dan te kunnen onderscheiden. dit werkt: zoekresultaat met eigenschap overheidsarchief=nee: Rantest2 om goed te testen moet {{#if:{{{Werkgebied gemeente(n)|}}}| [[overheidsarchief::ja| ]]|[[overheidsarchief::nee| ]]}} toegevoegd worden aan het sjabloon archieven.

alleen heeft elk overheidsarchief een archief van een gemeente? Nationaal Archief als enige niet? of ook nog RHC's? anders toch een nieuwe eigenschap overal invullen met een bepaalde waarde voor 'soort archief'? zou makkelijker zijn als dit alleen bij de niet-overheidsarchieven moet met dan onderscheid in bedrijfsarchieven, kerkarchieven enz.

Naast het NA zijn er nog wel wat. Volgens mij heeft Tresoar ook geen gemeentelijk werkgebied. En dan zijn er nog waterschapsarchieven, die wél van de overheid zijn, maar géén gemeentelijk werkgebied hebben. Misschien is dan zo'n veld voor 'soort archief' wel een goede optie. Eigenlijk een beetje zoals de almanak ook een onderverdeling maakt naar overheidsarchieven, bedrijfsarchieven, kerkelijke archieven enzovoort. Kunnen we misschien ervoor zorgen dat er meerdere keuzes mogelijk zijn: sommige stadsarchieven beheren ook een bisdomsdarchief en/of waterschapsarchief, dus die zouden ook op de respectievelijk verschillende kaarten getoond moeten worden. Ook hier stel ik me dan een soort herhaalveld voor, waarin je bij een archiefdienst de categorieën kunt aangeven (een of meerdere) die voor deze dienst van belang zijn. Bijvoorbeeld: provinciearchief, gemeentearchief en waterschapsarchief, of alleen bedrijfsarchief, of zowel gemeentearchief als kerkelijk archief. Voor iedere soort een kaart, en sommige instellingen zullen dan op meerdere kaarten voorkomen. Christian.van.der.ven 29 nov 2013 07:12 (CET)
dit is inderdaad het beste, al zal het wel veel werk zijn. met die code heb je een tussenoplossing, al werkt die niet goed als dat werkgebied gemeenteveld niet goed is ingevuld en er meerdere uitzonderingen zijn. dat wordt dus een inklopdag. Ernest
Omdat het inkloppen zelf uiteindelijk een eenvoudige, overzichtelijke taak is, kan dat misschien ook online onder de 'crowd' worden uitgezet? We kunnen 25 januari eens verdere plannen zien te maken. Christian.van.der.ven 30 nov 2013 09:42 (CET)

alle archiefinstellingen met instellingsnaam en coördinaten obv queryBewerken

 Bezoeklocatie naamBezoeklocatie coördinaten
ABN AMRO Bank N.V.ABN AMRO Archief Almere52° 21' 47", 5° 10' 34"
Akzo Nobel N.V.Locatie Arnhem51° 59' 20", 5° 55' 58"
Archief Bisdom 's-Hertogenbosch51° 41' 14", 5° 18' 26"
Archief Bisdom Breda51° 35' 19", 4° 46' 44"
Archief Bisdom Haarlem-AmsterdamBisdom Haarlem-Amsterdam52° 23' 7", 4° 38' 13"
Archief Bisdom RoermondBisdom Roermond51° 11' 50", 5° 59' 23"
Archief De DomijnenEuregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen50° 59' 57", 5° 52' 8"
Archief EemlandEemplein 73 (3e verdieping)
Archief en Bibliotheek van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente Haarlem52° 22' 46", 4° 38' 7"
Archief en Documentatiecentrum Nederlandse GedragswetenschappenHeymansgebouw kamer 154
M.J. Langeveldgebouw G109A
53° 13' 25", 6° 33' 27"
52° 5' 5", 5° 10' 23"
… overige resultaten

probleem met compound queryBewerken

compound query (voor een kaart met verschillend gekleurde ballonnen obv bepaald criterium) werkt niet... wordt helemaal niet herkend. he, nu (17-10) wel en 19-10 ook met 2 criteria! het is opletten met bezoeklocatie naam, niet standaard ingevuld.. ander criterium??

{{#compound_query: Locatie Nijmegen; ?Bezoeklocatie coördinaten |Locatie 's-Hertogenbosch; ?Bezoeklocatie coördinaten;icon=gele marker.png |format=map |weidth=300 |height=450 |zoom=8 }}

probleem is ook dat er geen criteria (eigenschappen) zijn om onderscheid in te maken, zoals op overheidsarchief of onderscheid rhc - gemeentelijke archieven. voor de provinciekaarten is het noodzakelijk om een categorie toe te kunnen voegen.

Gek genoeg zie ik slechts 4 ballonnen, en die zijn alle vier rood. In het licht van mijn vorige opmerking, weet ik toch niet of één kaart met verschillende kleuren gaat werken, omdat veel diensten dus in meerdere categorieën zullen vallen. Misschien dus toch kiezen voor de variant waarbij een archiefdienst tot een of meerdere categorieën kan behoren, en per categorie een aparte kaart maken? Wat is er trouwens opletten met de naam van bezoeklocaties. Moet die per se ingevuld zijn? Gaat er anders iets de mist in? En ik begrijp dus dat er bij het bezoekadres sowieso een veld "provincie" bij moet om de provinciekaarten goed te kunnen samenstellen? Christian.van.der.ven 29 nov 2013 07:19 (CET)
klopt, ik vraag hier om alles met bezoeklocatie nijmegen en met bezoeklocatie den bosch te tonen. dat werkte maar ik had de kleur nog niet toegevoegd bij 1 (nu wel). bij heel veel resultaten hebben al die kleuren niet zo veel zin maar in sommige gevallen om ze bij elkaar te zien weer wel. je kunt eventueel ook de gemeenten zonder instelling in beeld brengen. het wordt wel weer lastig als archieven in meerdere categorieën vallen want welke kleur moeten ze dan krijgen? de keuze om meerdere kleuren te gebruiken is er nu wel. Ernest
Daar heb je gelijk in. Bij eventueel meerdere categorieën per instelling is het veel lastiger om kleuren toe te wijzen (er zou een soort 'primaire categorie' moeten zijn misschien). Vandaar mijn eerdere gedachte om ook aparte kaarten per categorie te laten genereren. Dat geeft misschien meer overzicht, gezien de vele markers. Mooiste zou natuurlijk één kaart zijn, waarbij de categorieën als 'filter' kunnen worden gebruikt door gebruikers. Hoe dan ook is de kern, dat die categorieën goed toegewezen moeten worden. De werkwijze met zo'n herhaalveld levert meer werk op en geeft een 'probleem' bij het toekennen van de kleur, maar biedt uiteindelijk het meest juiste resultaat, denk ik, en uiteindelijk de meeste mogelijkheden. Zo'n kaart met een door de gebruiker te kiezen filter, zou dat mogelijk zijn, denk jij? Christian.van.der.ven 30 nov 2013 09:47 (CET)

eerste test met een queryBewerken

vreemde dat Nijmegen wel werkt maar Amsterdam niet...

 Bezoeklocatie naamBezoeklocatie coördinaten
Archief van de Nederlandse provincie der JezuïetenLocatie Nijmegen51° 49' 1", 5° 52' 0"
Katholiek Documentatie CentrumLocatie Nijmegen51° 49' 13", 5° 51' 56"
Regionaal Archief NijmegenLocatie Nijmegen51° 50' 43", 5° 52' 0"

zoekvraag, juridische vorm = privaat rechtelijke organisatievorm en heeft coördinaten (33)

Archief Bisdom 's-Hertogenbosch, Archief Bisdom Breda, Archief Bisdom Roermond, Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen, Archief van de Nederlandse provincie van de Orde der Minderbroeders, Archief van de Nederlandse provincie van de Orde der Minderbroeders Capucijnen, Archief van de regio Nederland van de Sint Clemens provincie van de Redemptoristen, Archief- en Documentatiecentrum van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland, Bisschoppelijke Commissie voor archieven van de Oud-katholieke kerk, Centraal Bureau voor Genealogie, DAF Trucks N.V., DAF archief, DSM N.V., Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, Expatriate Archive Centre, Fotoarchiefdienst Cuijk, Fries Scheepvaart Museum, Gronings AudioVisueel Archief, IBN-Facilitair, Nederlands Architectuurinstituut, Nederlands Carmelitaans Instituut, Nederlands-Russisch Archiefcentrum, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Poparchief Groningen, Protestants Landelijk Dienstencentrum Bibliotheek en Archief, Provinciaal Archief van de Orde der Augustijnen, Rabobank Nederland, Regionaal Archief Tilburg, Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Rowolmer Archief, Stichting Archief- en Documentatiecentrum voor R.K. Friesland, Stichting Atletiekerfgoed, Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Twents Streek Archief Delden

zelfde vraag en dan op de kaart getoond (zijn er minder!!??); eerst wel, tweede keer niet. nu ook Tilburg?? door de limiet??

Bezig met het laden van de kaart...


test kaart filterBewerken

werkt het met invullen van variabele???: ja, in sjabloon voorwaarde dat er coördinaten in moeten staan

{{#compound_query: Locatie Nijmegen; ?Bezoeklocatie coördinaten

|
De volgende coördinaat is niet herkend: +.
De volgende coördinaat is niet herkend: +.
Nederland onderdeel gemeentelijke organisatie;?Bezoeklocatie coördinaten

|  ;?Bezoeklocatie coördinaten; icon=gele marker.png |  ;?Bezoeklocatie coördinaten; |format=map |limit=500 |width=800 |height=850 |zoom=8 |type=hybrid }}