Authenticiteit

Uit ArchiefWiki
Ga naar: navigatie, zoeken


Omschrijving[bewerken]

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)[bewerken]

Eigenschap van een archiefstuk dat de integriteit vaststaat als gevolg van een controleerbare wijze van archiefvorming, overlevering, bewaring en raadpleging.

Toelichting
* De controleerbaarheid ligt in de aanwezigheid en de status van andere documenten die de context, de toegepaste apparatuur en programmatuur en de metagegevens van het archiefstuk waarborgen. (Zie voor metagegevens onder informatiesysteem. Mutatis mutandis is dit van toepassing zowel voor klassieke als voor digitale archiefbescheiden. Bij klassieke archiefstukken zijn de context- en metagegevens vaak in het stuk besloten. Dit geldt bij uitstek als het om authentieke akten (zie onder akte) of andere gewaarmerkte archiefstukken (afschrift, uittreksel, vertaling) gaat. De term authentiek heeft in dit verband een specifieke betekenis.
Gerelateerde termen
* Archiefstuk, integriteit, Archiefvorming, Context, Informatiesysteem, Akte, Afschrift, uittreksel, vertaling
Referentie
* ANV, lemma 19.

Remano(2004)[bewerken]

Kwaliteitsattribuut van een document, waardoor aangetoond kan worden dat het document is wat het beweert te zijn, dat het is gemaakt of verzonden door de persoon of organisatie die beweert het te hebben gemaakt of verzonden en dat het is gemaakt en verzonden op het tijdstip als aangegeven op het document.Referentie
* Remano

NEN2082 (2008)[bewerken]

Authenticiteit betekent dat van een archiefstuk moet worden bewezen dat het is wat het beweert te zijn, dat het is opgemaakt of verzonden door de persoon die beweert het te hebben opgemaakt of verzonden en dat het is opgemaakt en verzonden op het tijdstip zoals is aangegeven.


Gerelateerde termen
* Integriteit, Betrouwbaarheid
Referentie
* NEN2082 2008 blz. 8

NEN-ISO 15489-1 (nl)[bewerken]

Een authentiek archiefstuk is een archiefstuk, waarvan kan worden bewezen a) dat het is wat het beweert te zijn; b) dat het opgemaakt of verzonden is door de persoon die beweert het te hebben opgemaakt of verzonden, en c) dat het opgemaakt of verzonden is op het tijdstip als aangegeven.

Toelichting
* Om de authenticiteit van archiefbescheiden veilig te stellen behoren organisaties beleid en procedures te implementeren en te documenteren die de creatie, ontvangst, verzending, het onderhoud en vernietiging van archiefbescheiden controleren, om ervoor te zorgen dat personen die archiefbescheiden maken, geautoriseerd en geïdentificeerd zijn en dat archiefbescheiden afgeschermd zijn van ongeautoriseerde toevoegingen, verwijdering, verandering, gebruik en geheimhouding.
Gerelateerde termen
* Integriteit, Betrouwbaarheid
Referentie
* NEN-ISO 15489-1 (nl), par. 7.2.2

Internationale terminologie[bewerken]

Relatie(s)[bewerken]

Verwijzing(en)[bewerken]

Illustratie(s)[bewerken]

Oude terminologie[bewerken]


Omschrijving[bewerken]

Archiefterminologie[bewerken]

Archiefterminologie voor Nederland en Vlaanderen (2003)[bewerken]

Eigenschap van een archiefstuk dat de integriteit vaststaat als gevolg van een controleerbare wijze van archiefvorming, overlevering, bewaring en raadpleging.

Toelichting

  • De controleerbaarheid ligt in de aanwezigheid en de status van andere documenten die de context, de toegepaste apparatuur en programmatuur en de metagegevens van het archiefstuk waarborgen. (Zie voor metagegevens onder informatiesysteem. Mutatis mutandis is dit van toepassing zowel voor klassieke als voor digitale archiefbescheiden. Bij klassieke archiefstukken zijn de context- en metagegevens vaak in het stuk besloten. Dit geldt bij uitstek als het om authentieke akten (zie onder akte) of andere gewaarmerkte archiefstukken (afschrift, uittreksel, vertaling) gaat. De term authentiek heeft in dit verband een specifieke betekenis.

Bron


Remano[bewerken]

Kwaliteitsattribuut van een document, waardoor aangetoond kan worden dat het document is wat het beweert te zijn, dat het is gemaakt of verzonden door de persoon of organisatie die beweert het te hebben gemaakt of verzonden en dat het is gemaakt en verzonden op het tijdstip als aangegeven op het document.

Bron

Relaties[bewerken]

Externe verwijzingen[bewerken]

Voorbeeld[bewerken]