Ervaringen van Gerrit Kouwenhoven

Uit ArchiefWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Streekarchief Epe

Het sobere archief van Epe, Hattem en Heerde bevindt zich in Epe, annex aan het gemeentehuis ondergronds. Het bestaat uit slechts 350 vierkante meter depot in twee compartimenten, een quarantaine depotje en in totaal 3500 strekkende meter plank. Een uitermate geschikt hoekje van het gemeentehuis van Epe is verbouwd tot kantoor en studiezaaltje met eigen prominente en zeer herkenbare ingang op toplocatie aan de parkeerplaats van 's lands grootste grootgrutter.

Het geheel kostte € 1.300.000, dus € 3724 per vierkante meter depot. 10% zit in de klimaatinstallatie. We zijn binnen de begroting gebleven.

Architectuur

Wij hadden een gerenommeerd architectenbureau ingeschakeld met gegarandeerd expertise over de bouw van archieven in huis. Echter ik had de indruk dat die expertise niet altijd werd aangeboord door de man die ons archief heeft getekend.

Oppervlakte depots maximaal benutten

Als je het grootste rendement van het oppervlak wenst en wie wil dat niet, dan zou eigenlijk de stellingbouwer de ruimte moeten ontwerpen. Iedereen geeft overigens toe dat dit moeilijk te realiseren is, maar toch..

Voor de beste benutting van het oppervlak is het slim om de deur van een depot in de hoek te plaatsen en niet in het midden. Zodoende komt er een pad langs een wand. De kasten moeten 20 cm uit de wand worden geplaatst en die 20 cm zit aan de kant van de deur dan meteen in het pad. Dat is winst. Zo ook moeten kasten 50 cm van deurpost wegblijven, dit speelt dan maar aan één kant van de deur, dat is nog een keer winst)

Brandwerende deuren

Omdat ik deuren van een meter breed wenste, kon deurenleverancier GNS branddeuren in Wormerveer die deuren niet hoger leveren dan 1900 mm, wat netto neerkomt op 1,85 meter, precies zo lang als ik ben. Ik heb mijn hoofd nog niet gestoten. De breedte blijft prettig.

Klimaatinstallatie

Er zaten wat het klimaat betreft twee kapiteins op het schip bij de bouw. Foute boel! De aannemer van de klimaatinstallatie was een lokale installateur en de leverancier van de machine was dus een ander. Dit gaf miscommunicatie tot en met. De installatie hoort op een verhoging. Die is er niet. Daarom zijn er leidingen voor de afvoer van condenswater door de vloer geboord en gelegd. Men hoopte zo het probleem op te lossen dat de lucht niet droog genoeg werd. Later bleek dat te komen doordat de condensors te klein waren berekend. Toen die waren vervangen was het probleem over. En de leidingen door de vloer waren dus niet nodig geweest. Een flink aantal filters is pas veel later geplaatst.

Verhuizing

De verhuizing is gedaan door Middelink in Beekbergen - geen klagen hierover.