Overtuig de medewerkers

Uit ArchiefWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Stappenplan opendata.png

Stap 3 in de categorie Draagvlak creëren en borgen van het Stappenplan Open Data: Overtuig de medewerkers.

Het management alleen overtuigen is niet voldoende. Het open data-beleid moet ook door collega’s worden uitgedragen, met name de collega’s die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de verschillende beschikbare datasets. Denk aan archivarissen, de beheerder van de fotocollectie / atlas en de bibliothecaris. Zij gebruiken de systemen waaruit eventueel open data gehaald moet worden. Neem ze mee in het verhaal en overtuig ze met inhoudelijke argumenten. Inhoudelijke toegevoegde waarde kan bijvoorbeeld de mogelijkheid tot verbetering van de kwaliteit van data zijn.

Het is goed om een bijeenkomst te organiseren voor medewerkers waarin wordt uitgelegd wat open data is en hoe jouw organisatie er mee omgaat. Creëer vooral ook mogelijkheden voor medewerkers om feedback te geven, niet alleen tijdens een Coret 25 jun 2013 13:09 (CEST)bijeenkomst. Neem feedback serieus en koppel altijd terug, ook als er niets met de suggestie wordt gedaan. Wees bereid te onderhandelen als medewerkers niet meegaan, maar bepaal bovenal vooraf wanneer je voldoende draagvlak hebt om open data in te voeren. Wie zijn de belangrijkste medewerkers om ‘over de streep te trekken’ en wat zijn, volgens jou, daarbij de grootste pijnpunten.

Stel instructies op om ervoor te zorgen dat open data ‘tussen de oren’ zit. Definitieve instructies worden in principe pas opgesteld nadat de pilot heeft plaatsgehad (stap 6).


Meer informatie

  • ArchiefWiki (1 mei mail gestuurd naar denktank en redactie ArchiefWiki) Taak: voorbeelden noemen.
  • De synoniemenlijst van Zeeuwen Gezocht, verwerkt in de website, maar ook beschikbaar via Google Docs. Zie het blogbericht van Leo Hollestelle hierover en de google docs documenten voor voornamen en achternamen.
  • Datablog over de WO II dataset van Regionaal Archief Leiden Deze dataset is een mooi voorbeeld van goed gebruik van open data. Doordat deze set als open data wordt aangeboden, kan het NIOD de data harvesten via OAI-PMH en opnemen in de website oorlogsbronnen.nl. Door het opnemen in deze site ziet het RAL duidelijke toename van het gebruik van de data! Je kunt de collectie hier raadplegen: http://bit.ly/12E8DRQ

Volgende stap

Stap 4: Onderzoek en beschrijf de mogelijkheden

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Projecten
Hulpmiddelen
Delen